0 image/svg+xml

Kur un Kā audzē kafiju

Oct 25, 2021
0 Comments

Etiopija tiek uzskatīta par kafijas dzimteni - tā ir taisnība. Vislabākā kafija aug Itālijā - tā gan nav taisnība. Kafija tur nemaz neaug! Viss atkarīgs no klimata. Kafijas koki ne ar ko neatšķiras no citiem augļu kokiem, tāpēc apstākļiem to audzēšanai jābūt atbilstošiem.

Šajā rakstā mēs pastāstīsim, kur un kā audzē kafiju.


Kur audzē kafiju

Planētas kafijas josta. Kafijas koku audzēšanai vislabāk ir piemērots ekvatoriālais klimats - mitrums, siltums un pastāvīga temperatūra ir ideāli apstākļi kafijas audzēšanai. Mūsdienās kafiju audzē aptuveni 70 pasaules valstīs, kuru plantācijas atrodas gar ekvatoru, starp 10 grādiem dienvidu platuma un 10 grādiem ziemeļu platuma (no Ziemeļu tropu loka līdz Dienvidu tropu lokam), tādēļ šo joslu, kurā aug kafija, bieži sauc par “kafijas jostu". Tās galvenie reģioni ir Centrālā un Dienvidamerika, Āfrika, Āzija un Okeānija.

Kafijas novākšana. Dažādu kafijas veidu audzēšanas apstākļi atšķiras: Arabica plantācijas parasti atrodas augstās kalnu nogāzēs 900 līdz 2500 metru augstumā, savukārt Robusta šķirnes kafija aug daudz zemāk - augstumā no 200 līdz 900 metriem. Augšanas augstumam ir būtiska ietekme uz dzēriena tīrību, tā garšas spilgtumu un piesātinājumu. Jo augstāk kafija aug, jo bagātīgāka ir tās garša. Vairāk par šiem diviem kafijas veidiem varat izlasīt mūsu rakstos par Arabica un Robusta kafijas šķirnēm.


Kā audzē kafiju

Kafijas audzēšana ir ļoti darbietilpīgs process, kurā iesaistīti simtiem tūkstošu cilvēku. Īsi apskatīsim, kā izaudzēt kafijas koku un iegūt no tā ražu: kafijas stādiņš (kafijas zaldātiņš)

Pirmais solis ceļā uz kafiju ir pupiņu stāds. Lai to iegūtu, apstrādātas pupiņas iesēj augsnē, pārklājot tās ar plānu zemes kārtiņu. Mēneša laikā no pupiņas izaug stāds - šis augs izskatās kā karavīrs ķiverē, tādēļ tas iesaukts par “kafijas zaldātiņu”.


Tad šis "zaldātiņš" tiek pārvietots uz "kafijas bērnudārzu" - tās ir siltumnīcas, kurās stāds pēc 8-10 mēnešiem izaug nelielā, 40-60 cm augstā kokā.

Pēcāk koks ar saknēm tiek pārstādīts plantācijas laukā, kur tas paliks tik ilgi, kamēr vien tas dos ražu. Kafijas koka dzīves cikls parasti ir līdz 40-50 gadiem ilgs.

Koks turpina augt un tā augstums var sasniegt 15 metrus, taču ražas novākšanas ērtībai to regulāri apgriež līdz standartā pieņemtiem 3 metriem.

Trešajā dzīves gadā koks pirmo reizi dod nelielu ražu. Viss sākas ar ziedēšanu, kas ilgst pāris dienas - šajā periodā notiek ziedu apputeksnēšana (apaugļošana). Ziedi ļoti atgādina jasmīnus, turklāt tie smaržo tāpat. 

Tad ziedlapiņas nokrīt un to vietā veidojas augļi - mazas ogas, kas pēc formas un izmēra atgādina ķiršus. Augļu nogatavošanās ilgst no 8 līdz 14 mēnešiem, kuru beigās ražu novāc. 

Un tad viss cikls atkārtojas, kafijas koks dāvā vienu ražu pēc otras, it īpaši pirmajos tā dzīvescikla 15 gados, pēc tam raža samazinās. Ražas skaits gadā ir atkarīgs no augšanas vietas. Piemēram, kalnainos apvidos, kur ir vēsāk un sausāk, gadā tiek novākta viena raža, turpretim mitrās ielejās ražu ievāc līdz 4 reizēm gadā.

Tagad Jūs zināt, kur kafija tiek audzēta un cik liels darbs tajā ieguldīts.